NATUURLIJK! ontwerpen
Het allerbelangrijkste voor het ontwerpen volgens de permacultuur is, dat je nog geen vast plaatje in je hoofd moet hebben. Ik heb heel hard geprobeerd, om eerste te observeren, planten- en dierenkennis op te doen, bodem verbeteren en dan pas het ontwerp maken ............ dan nog wordt het op moment van poten, vaak nog anders dan ik op papier had bedacht.
Observeren
Het meeste werk (zonder direct resultaat) is kijken welke planten het in de buurt goed doen, waar komt de wind vaak vandaan, wat zijn zonnige plekjes in elk seizoen. Dan kom je er toch achter dat de zon in de zomer een stuk hoger staat dan in het voor-en najaar. Dat de regen in de winter vaak lang en miezerig is en in de zomer vaak (of helemaal niet!) kort en heftig. De koudste wind komt vanuit het noordoosten en de hardste wind uit het westen. Allemaal dingen om rekening mee te houden in het ontwerp.
Het meeste werk (zonder direct resultaat) is kijken welke planten het in de buurt goed doen, waar komt de wind vaak vandaan, wat zijn zonnige plekjes in elk seizoen. Dan kom je er toch achter dat de zon in de zomer een stuk hoger staat dan in het voor-en najaar. Dat de regen in de winter vaak lang en miezerig is en in de zomer vaak (of helemaal niet!) kort en heftig. De koudste wind komt vanuit het noordoosten en de hardste wind uit het westen. Allemaal dingen om rekening mee te houden in het ontwerp.
Ontwerp
Als alle stappen zijn doorlopen komt het tekenen op papier en uitwerken Vorig jaar een begin gemaakt met het poten van de windbuffers met wilde-vruchten-struiken en een takkenril bijeengehouden door knotwilgen. Dit voorjaar kwam er door de corona ook ineens tijd voor het aanleggen van de graspaden. Een kruidenpad, met allerlei verschillende kruiden erlangs en een vruchtenpad, met frambozen en aardbeitjes aan beide kanten. Mooi het verschil te zien van peterselie die het in de halfschaduw veel beter doet dan in de volle zon. Dus daarom al dat vooronderzoek!
Als alle stappen zijn doorlopen komt het tekenen op papier en uitwerken Vorig jaar een begin gemaakt met het poten van de windbuffers met wilde-vruchten-struiken en een takkenril bijeengehouden door knotwilgen. Dit voorjaar kwam er door de corona ook ineens tijd voor het aanleggen van de graspaden. Een kruidenpad, met allerlei verschillende kruiden erlangs en een vruchtenpad, met frambozen en aardbeitjes aan beide kanten. Mooi het verschil te zien van peterselie die het in de halfschaduw veel beter doet dan in de volle zon. Dus daarom al dat vooronderzoek!
Zaaien en stekken
Planten kopen is best duur, dus ik probeer veel te zaaien. De eenjarigen zaaien gaat echt prima, maar de vaste planten is een ander verhaal. De lavendel, rozemarijn en artisjok die ik heb gezaaid, zijn nooit uit de grond gekomen. Ik vrees dat de zaden inmiddels onderdeel zijn van het bodemleven. Op dit moment ben ik aan het stekken en dat gaat veel beter. Mijn hofleveranciers zijn mijn (toekomstige) buurvrouwen met veel tuinervaring. Kost niets, ouderwets sterke planten en ik krijg er nog heel veel gratis tips bij cadeau. Ideaal!
Planten kopen is best duur, dus ik probeer veel te zaaien. De eenjarigen zaaien gaat echt prima, maar de vaste planten is een ander verhaal. De lavendel, rozemarijn en artisjok die ik heb gezaaid, zijn nooit uit de grond gekomen. Ik vrees dat de zaden inmiddels onderdeel zijn van het bodemleven. Op dit moment ben ik aan het stekken en dat gaat veel beter. Mijn hofleveranciers zijn mijn (toekomstige) buurvrouwen met veel tuinervaring. Kost niets, ouderwets sterke planten en ik krijg er nog heel veel gratis tips bij cadeau. Ideaal!
Voor het grovere werk krijg ik hulp van mijn mannen. Er moeten 10-tallen bessenstruiken gepoot worden in het voedselbosje. Ik verheug me nu al op de kruisbessen in de zomer! Er staan inmiddels 250 meidoornstruikjes in de haag rond de boomgaard, 10 hoogstambomen en meer dan 300 inheemse struiken en bomen in de houtwal. Twee zaterdagen met het hele gezin poten (inclusief opa en oma) en dan staat alles er in. We kunnen niet wachten tot alles gaat groeien en bloeien in onze bijenoase.
Bijenhotel
Het hele bijenseizoen komt er eten in overvloed en ook aan het onderdak wordt gewerkt. Insecten kunnen al terecht in de holle stengels van de vlier en de braam die aan de bekendijk staan, maar er is ook een heus 5-sterrenhotel in de maak. Oerdegelijk aan de buitenkant en sfeervol van binnen......... laat dat maar aan opa over!
Reacties
Een reactie posten