NATUURLIJK! oogsten

Het leukste van het voedselbosje is NATUURLIJK! oogsten! Al ben je met alleen oogsten nog niet klaar! Een framboosje of appel plukken en gelijk opeten is niet zo moeilijk. Maar als de rode bessen allemaal tegelijk rijp zijn en de zwarte bessen ook, dan is het een ander verhaal. Die moeten geplukt worden en dan van het stokje afgehaald, vervolgens wassen en jam maken. Heerlijk klusje om te doen op een mooie dag............ trek er maar een halve dag voor uit!

Verse vruchten
Het oogsten is zo rond juni al begonnen met de eerste aardbeien, vlot gevolgd door de bessen en frambozen. Iedere vrije zomerochtend begin ik de dag met een handje vol framboosjes plukken voor in de havermout. Niet zulke gave, grote vruchten als in de winkel, maar wel veel smakelijker! Helaas het eerste jaar nog te weinig, om frambozen op brandewijn te kunnen maken. Dat wordt voor volgend jaar toch wel het ultieme doel. In de kerstvakantie kunnen we die dan heerlijk voor de houtkachel opmaken. Ik zie er nu al naar uit!

Appels
De eerste appelboom geeft in augustus rijpe vruchten. Vanaf dan stoppen we met appels kopen in de supermarkt, al is het gevaarlijk om zo'n appeltje op de vuist te eten. Het kan gebeuren dat een wormpje je voor is geweest. Smakelijk zijn de verse appels in ieder geval wel. De Elstar en Goudrenetten plukken we half september en die gaan dan de koelkast in. Hopelijk kunnen we rond december de laatste goudrenetten gebruiken voor de appelflappen. We maken appelmoes van de appels die over zijn.

Kruiden
De kruiden plukken we de hele zomer vers uit de tuin en dat kan nog wel tot de eerste nachtvorst. Er zijn meer kruiden dan we kunnen opeten, die moeten we dan op een andere manier bewaren. De dragon, tijm, oregano en rozemarijn laat ik drogen. Peterselie en selderie vind ik lekkerder om in de diepvries te doen. Ook lekker makkelijk trouwens, om gehakte peterselie zo uit de vriezer te halen en in de knoflooksaus te gooien. In het najaar snoei ik de laurierstruik en de salie. De blaadjes twee weken laten drogen en dan gaat het in een afgesloten pot in het donker, zodat je het nog jaren kunt bewaren!

Herfst
Het is al herfst, maar er worden nog steeds frambozen rood en ook de courgettes en pompoenen groeien langzaam door. De verschillende zaaddozen staan te pronken op een herfstschaal. De dahlia's bloeien nog steeds prachtig en de vogels doen zich te goed aan alle zonnebloempitten. Er liggen 24 walnoten onder de notenboom......... dat is het 8-voudige van vorig jaar! Dat wordt nog wat als de boom volwassen is. Gelukkig had de egel (die het hondenhok van Bella had uitgekozen om te schuilen) de noten nog niet ontdekt! De winterslaap zal hij wel op een ander plekje houden.

Delen
Zo wordt het voedsel uit het voedselbosje verdeeld onder de mensen en de dieren. Van rotte appel tot verse aardbeien, er zijn altijd wel liefhebbers. Als het blijft liggen, dan zorgt het bodemleven er wel voor dat het weer voedsel voor de planten wordt. Daar kunnen we het jaar erop dan weer de vruchten van plukken!


Reacties

Populaire posts