Stevige fundering voor NATUURLIJK! voedselbosje

Een goed begin, is het halve werk. Er moet een stevige fundering komen voor het voedselbosje en dat betekent luchtige grond, met veel bodemleven. Hoe krijg je in vredesnaam de grond luchtig en hoe krijg je wormen, schimmels en bacteriƫn in dat bosje? En wie of wat gaat die ellendige engerlingen verdrijven? Oh ja..... het gras onder de bomen moet ondertussen ook nog weg........

Afbeeldingsresultaat voor engerlingen

Plagen
Volgens de permacultuur kun je plagen bestrijden met rovers, nooit met gif! Onze grootste plaag in de tuin zijn toch echt de "engerlingen". Hele vieze, witte wormen, met een kop waar je bang van wordt. Je ziet letterlijk de tanden, waar ze al die mooie worteltjes mee kapot maken. Ze zijn dol op jonge plantjes en gras. Als er een sla-plantje treurig bij staat, en je tilt het plantje er uit, dan kom je ze tegen. Als je ze plat walst met je zolen, dan spuit de zwarte drap je om de oren. Veel dieren zijn welkom in het bosje, maar deze niet!

Varkens
Ik denk de ideale oplossing te hebben......varkens! Ze lusten engerlingen, bemesten de grond en zetten  het hele grasveld op z'n kop. We hoeven zelf geen schop in de grond te zetten en hebben aan het einde van dit jaar ook nog eens "puur vlees" in de diepvries.
Ik deel mijn perfecte idee met de rest van het gezin......... nou die zijn iets minder enthousiast....... behalve Freek, want die vindt alle knuffeldieren leuk! Als mijn cursusleidster aangeeft dat het stukje grond eigenlijk te klein is voor twee varkentjes, laat ik het idee toch maar varen.

Kippen
Plan B..... Kippen! Kippen woelen iets minder dan varkens, maar ze leggen wel eieren! Weer een dier met meerdere functies, maar ja.... ook hier "heb ieder voordeel weer z'n nadeel". Met alleen 4 fruitbomen als beschutting zijn ze een gewilde prooi voor de roofvogels, die nu al op de uitkijk zitten. En om nou een overdekte kippenren te maken van 10x20 meter........ Wellicht een "kippentractor"? Dat plan wordt thuis wat beter ontvangen.... wordt vervolgd!

Sheetmulchen
Mijn cursusleidster stelt voor om te "sheetmulchen"........ nooit van gehoord! Na een beetje googelen kom ik er achter, dat je de grond gaat bedekken met karton, met daar overheen organisch materiaal. Het karton verstikt het gras en het onkruid (de engerlingen hebben dan geen eten meer!). Het water kan er wel doorheen, zodat de fruitbomen en de bodem wel water krijgen. Het bodemleven gaat het het dode gras en het karton en vanzelf "opeten". Een prima voedingsbodem voor met name wormen en schimmels. Na een groeiseizoen is er een luchtige bodem, vol bodemleven ontstaan. Dus een stevige fundering voor het voedselbosje!

Kringloop
Elk dood stukje riet of blaadje dat ik tegenkom als ik met Bella wandel, zie ik als "voedsel voor het voedselbosje." Alleen nog de vraag, hoe ik het daar krijg........Het karton kan ik ophalen bij de plaatselijke fietsenwinkel BIKE TOTAAL WOLTERS. Soms worden de dozen zelfs in onze tuin afgeleverd. Wat een service! Het begint al een beetje op de plaatselijke kringloop te lijken!


Reacties

Populaire posts