NATUURLIJK! gelukkig nieuwjaar

Eindelijk is het dan zo ver, we kunnen gaan aanplanten! Het is een prachtige dag, de bodem is gereed, planten zijn besteld. Op derde kerstdag steken we de handen uit de mouwen, gaan ons kerstdiner verbranden en steken alle energie in het voedselbos. Er staan 21 wilde vruchtenplanten te wachten op een nieuw plekje. Bij de buurman mogen we de mooiste takken van de knotwilgen gebruiken, om de noordoostenwind tegen te houden.


Bodem
Bijna 9 maanden heeft het bodemleven zijn werk kunnen doen. Het resultaat is dat het karton voor 90% onderdeel is geworden van de bodem. Een enkel los stukje karton komen we soms nog tegen. Het gras is verdwenen, op een enkel nieuw polletje na, dat als zaadje is neergestreken in het voedselbosje. Er is 1 soort (on)kruid, dat de naden van het karton heeft opgezocht en zo toch de weg naar het licht heeft gevonden. Binnenkort maar eens bekijken, welke rover we in kunnen zetten om deze bodembedekker terug te dringen.

Wilgenhaag
Langs de weg komen knotwilgen. We gebruiken takken van de knotwilgen die binnen 2 jaar een doorsnedevan rond de 10 cm hebben bereikt. We zagen de dikste takken uit de bomen en halen aan de onderkant de barst eraf. Dan zetten we de takken 70 cm in de grond, (bijna) in het grondwater, zodat ze vanzelf wortels gaan vormen. Op een halve meter van de stam, zetten we een andere tak (die weer niet uit mag gaan lopen), zodat we de overgebleven wilgentenen daartussen kwijt kunnen en ook het overige snoeihout uit het voedselbosje.

Wilde vruchten
Om de rest van het voedselbosje te beschermen tegen de noordwestenwind, poten we verschillende soorten wilde vruchten langs de oprit. De hazelnoot bloeit al in de winter en de bottelroos is in de late nazomer nog een sieraad om naar de kijken. Tussendoor bloeien afwisselend alle andere struiken, zodat de wilde bijen lange tijd hun werk kunnen doen. De struiken geven op verschillende momenten vruchten, zodat ook de vogels altijd wel iets te eten hebben. We kunnen er zelf ook af en toe van meesnoepen, al moeten veel vruchten wel eerst verwerkt worden, voor we ze kunnen eten.

Bijenoase?
Onder de wilde vruchtenstruiken, komen verschillende kruiden voor in de thee. Die kunnen we dan gemakkelijk plukken vanaf de oprit. Die kruiden worden pas in het voorjaar gezaait, dus voorlopig zit het werk er weer op.......alhoewel...... het (on)kruid moet nog weg en er mag nog wel nieuw organisch materiaal worden opgebracht. We gaan NATUURLIJK! door met het ontwerp en misschien het weiland er bij betrekken en er een ware bijenoase van maken! Wordt vervolgd..........

Gelukkig nieuwjaar
Met de handen in de aarde, de neus in de wind, samen aan het werk in het NATUURLIJK! voedselbosje. Voor mij een topdag zo aan het einde van het jaar. Ik wens voor iedereen vele topdagen in 2020 en NATUURLIJK! een heel gezond en gelukkig nieuwjaar!


Reacties

Populaire posts